Huizen zijn om in te wonen, niet om in te beleggen

In 2008 scheerde de wereldeconomie langs de rand van de afgrond. De aanleiding was een crisis op de Amerikaanse huizenmarkt, veroorzaakt door de verkoop van hypotheken aan mensen met lage inkomens, die op een gegeven moment hun woonlasten niet meer konden betalen. Omdat die hypotheken in stukjes waren opgedeeld die vervolgens in pakketjes aan beleggers werden verkocht, werd het hele financiële systeem aan het wankelen gebracht. Een paar grote zakenbanken vielen om en de hele economie werd meegesleurd in een enorme inzinking, die achteraf de Grote Recessie wordt genoemd.

Wie had gedacht dat de financiële wereld en de politiek inmiddels wel zouden hebben geleerd dat het geen goed idee is om met zoiets fundamenteels als huisvesting te speculeren, is bedrogen uitgekomen. Sterker nog, het lijkt erop dat men nadat de stofwolken waren opgetrokken onverdroten is voortgegaan op de ingeslagen weg. Zo gek is dat trouwens ook weer niet als je bedenkt dat vastgoed in ons huidige kapitalistische systeem nog steeds een van de veiligste beleggingen is. De Amerikaanse firma Blackrock is mede daardoor uitgegroeid tot de grootste vermogensbeheerder ter wereld met (in 2019) een belegd vermogen van ruim 7 biljoen dollar. Blackrock is nu ook op de Amsterdamse vastgoedmarkt actief. Op 1 april 2019 kocht het bedrijf voor ruim 250 miljoen euro 240 huizen in onder meer de Van Walbeekstraat in West, de Rijnstraat en de Van Ostadestraat in Zuid en de Bloedstraat in het centrum. Voor Blackrock en andere beleggers op de huizenmarkt telt alleen het rendement voor hun aandeelhouders; de belangen van de huurders en andere belanghebbenden interesseert ze niet.

Ook in Duitsland lijden huurders onder het a-sociale beleid van deze firma’s. Onvoldoende onderhoud, te hoge energierekeningen, ruimtes die veel te dicht bebouwd worden, maximale huurverhogingen, schaamteloze rechtszaken tegen huurders – de schandalige handelspraktijken van grote woningbedrijven als Vonovia en Deutsche Wohnen zijn al jaren bekend. Daarom vinden sinds een paar jaar aan het begin van de lente in Berlijn en andere Duitse steden grote demonstraties plaats tegen speculatie op de huizenmarkt en vóór een humaan huisvestingsbeleid. Op 6 april 2019 gingen in Berlijn 40.000 de straat op om onder het motto #Mietenwahnsinn te protesteren tegen de hoge huren en het verdringen van mensen met lage inkomens uit de stad. Tevens eisten ze onteigening van de grote woningbedrijven. Ook in bijna vijftig andere Europese steden hebben op die dag tienduizenden mensen gedemonstreerd voor het recht op huisvesting. Veel deelnemende groepen maken deel uit van de “European Action Coalition for the Right to Housing and to the City,” een Europees netwerk van ruim dertig organisaties die samen strijden tegen de huisvestingscrisis in onze steden en landen.

Dit jaar is de 28e maart uitgeroepen tot wereldwijde actiedag voor huisvesting, en die hele week tot internationale actieweek. De 28e maart is gekozen uit solidariteit met de huurders in Frankrijk, omdat op deze dag een einde komt aan de winterstop voor huisuitzettingen. Het Franse winterbestand begint elk jaar in oktober en strekt zich uit tot maart, maar vanaf april worden de huurders in Frankrijk opnieuw geconfronteerd met gedwongen uitzettingen en dakloosheid.

In Amsterdam wordt op zaterdag 28 maart gedemonstreerd onder het vaandel Huizen voor mensen, niet voor de winst! Een bonte coalitie van groeperingen (onder meer de Bond Precaire Woonvormen, Fair City, de SP, FNV-Amsterdam en Huurdersnetwerk Amsterdam) roept op om de straat op te gaan met de volgende eisen:

– de versnelde bouw van betaalbare sociale huur woningen;

– minder markthuren, meer volkshuisvesting: huren omlaag;

– stop de verkoop, flexibilisering en liberalisering van sociale huurwoningen;

– schaf de verhuurdersheffing af;

– woonzekerheid voor iedereen.

De landelijke demonstratie begint om 14 uur op het Jonas Daniël Meijerplein bij de Dokwerker en eindigt ongeveer twee uur later op de Dam. Daarna is er een informatief programma over vervolgacties in het Vrijpaleis aan de Paleisstraat 107.

Op 10 maart vindt er naar alle waarschijnlijkheid alvast een opwarmactie plaats, als de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes van start gaat. Volgens de uitnodigingstekst biedt de beurs “ongeëvenaarde toegang tot het grootste aantal vastgoedontwikkelingsprojecten en kapitaalbronnen ter wereld.” Laten we de start van de beurs gebruiken om het vastgoedkapitaal en zijn lobby te laten zien dat er sterk verzet bestaat tegen hun winstbejag – en tegelijkertijd solidaire groeten sturen naar alle stedelijke initiatieven en groepen in heel Europa die strijden tegen de huurgekte en de verdringing.

Laten we op dinsdag 10 maart een bezoek brengen aan grote woningbedrijven en investeerders in het hele land! Zoek ze in je stad op en loop vast warm voor de “Housing Action Day”! Maak het “spook van de onteigening” zichtbaar, ontketen vette-huur-feesten, organiseer ludieke prijsuitreikingen voor bijzonder belabberde verhuurders of laat met andere creatieve acties zien dat onteigening het halve werk is. Maak foto’s, maak korte films – en deel je acties via sociale media: #Mipim2020 #HousingActionDay2020 #rent waanzin

Zie voor meer informatie: www.woonopstand.nl of https://retakethe.city/, retakethecity@riseup.net

In Duitsland (Mietenwahnsinn): https://mietenwahnsinn.info/

Internationaal: www.housing-action-day.net

Eén gedachte over “Huizen zijn om in te wonen, niet om in te beleggen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *